Tentoonstelling Het kralenmannetje

In het Zeeuws Archief zijn van 1 juli tot en met 10 september 2010 de originele tekeningen van het kralenmannetje te zien. Het kralenmannetje is vormgegeven door Ramon de Nennie en figureert in de speurtocht ‘Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden’. De speurtocht is verkrijgbaar in de archiefwinkel.

Kralenmannetje vertelt over het Zeeuwse slavernijverleden

“Hallo! Ik ben het kralenmannetje. Ik ben gemaakt van glazen kralen. Deze kralen hebben te maken met slavernij. Hoe? Dat kom je te weten als je met mij op ontdekkingsreis gaat door het slavernijverleden van Zeeland.”
Zo begint de speurtocht door Middelburg Geboeid door het Zeeuwse slavernijverledenOriginele tekeningen van het kralenmannetje in het archiefcafé
Kralenmannetje is het leidfiguurtje in de slavernijspeurtocht. Het leidt de ontdekkingsreiziger langs plaatsen in Middelburg die herinneren aan het Zeeuwse slavernijverleden. In de expositie Kralenmannetje vertelt over het Zeeuwse slavernijverleden zijn de volgende tekeningen te zien: kralenmannetje kondigt aan, kralenmannetje in het kraaiennest, kralenmannetje met handelsgoederen, kralenmannetje in Afrika, kralenmannetje bij de dominees, kralenmannetje met goud, kralenmannetje met ivoor, kralenmannetje geboeid en tot slot verbreekt kralenmannetje de ketenen.

Ontstaan van het kralenmannetje

Het idee voor het kralenmannetje als leidfiguurtje voor de speurtocht Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden kwam van vijf studenten van de Hoge School Zeeland afdeling PABO te Vlissingen. De Middelburgse vormgever/ontwerper/illustrator/uitgever Ramon de Nennie bracht het kralenmannetje tot leven.

Ramon de Nennie

Ramon de Nennie studeerde in 1986 af aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg op illustratieve technieken, grafiek en film. Hij gaf les, illustreerde educatieve uitgaven, werkte bij een ontwerpbureau en als educatief medewerker. Vanaf 1996 werkt hij als vormgever, ontwerper, illustrator en uitgever onder de naam decreet. Zijn werk bestaat uit vormgeven van boeken, affiches, tentoonstellingen, brochures, magazines, het uitgeven van het kunsttijdschrift decreet en illustreren van uitgaven, zoals de speurtochten van het Zeeuws Archief. Daarnaast wordt zijn vrije werk regelmatig tentoongesteld en zagen verschillende uitgaven onder de naam decreet het licht.

Slavernijmonument

De originele tekeningen van het kralenmannetje worden tentoongesteld ter gelegenheid van het eerste lustrum van de kransleggingen bij het slavernijmonument op de Balans, waar op 1 juli de Dag der Vrijheden – Herdenking van het slavernijverleden plaatsvindt.
Vijf jaar geleden werd ter herinnering aan het Zeeuwse slavernijverleden een monument op de Balans onthuld. Sindsdien wordt in Middelburg elk jaar op 1 juli de afschaffing van de slavernij herdacht met kransleggingen bij het monument op de Balans. Het eerste lustrum van de herdenking krijgt een bijzonder accent met twee lezingen in het Provinciehuis, tentoonstellingen en een feest op het Abdijplein.

Aandacht voor het Zeeuwse slavernijverleden

Het Zeeuws Archief streeft ernaar de geschiedenis van de slavernij en het Zeeuwse aandeel daarin onder een breder publiek bekend te maken. Dat gebeurde onder meer in 2004 met een tentoonstelling en de uitgave van een speurtocht langs het Zeeuwse slavernijverleden. De speurtocht is speels vormgegeven door de Middelburgse kunstenaar Ramon de Nennie en wordt vooral door scholen, maar ook door particulieren goed afgenomen. Dit jaar was de speurtocht dan ook aan een herdruk toe. De speurtocht is gericht op kinderen vanaf circa 8 tot en met 15 jaar, maar is ook goed te gebruiken door volwassenen die meer over de geschiedenis van de slavenhandel willen weten.

Informatie exposities kralenmannetje

De expositie Kralenmannetje vertelt over het Zeeuwse slavernijverleden is in het archiefcafé van het Zeeuws Archief te zien van 1 juli tot en met 10 september 2010, maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand, van 9.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Informatie slavernijspeurtocht

De speurtocht Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden is normaliter bij het Zeeuws Archief verkrijgbaar voor € 2,50. Speciaal vanwege het lustrum van de Zeeuwse herdenking van het slavernijverleden bij het monument op de Balans is de slavernijspeurtocht de gehele maand juli voor slechts € 1,50 te koop.