Iedereen wil Sjef van Dongen

Het verhaal van Sjef van Dongen spreekt iedereen aan. Een gewone jongen die op Spitsbergen een heldendaad verricht; Sjef wordt een idool voor velen. Zijn populariteit is ongekend in het Nederland van het interbellum.

Na zijn terugkeer in Nederland werd Sjef van Dongen het middelpunt van de belangstelling. Niemand kan genoeg krijgen van de goedlachse jongen met zijn avontuurlijke verhalen.

Lezingen

Al snel na zijn terugkomst begon Sjef van Dongen met het geven van lezingen. Hij vertelde over de poging om de luchtvaartpionier Nobile te redden, maar ook over het leven op Spitsbergen. Hij vertelde zijn verhaal aan de hand van ‘lichtbeelden’; op zijn reizen door het land nam hij altijd een projector met glasnegatieven.

Een van de eerste lezingen gaf hij op verzoek van Rika Hopper van het Rika Hopper Theater in Amsterdam. Het theater wachtte niet tot Van Dongen was teruggekeerd, maar benaderde allereerst zijn werkgever. Begin oktober bezocht Sjef van Dongen eindelijk het Rika Hopper Theater. Ook in de hoofdstad werd hij als een held onthaald.

Bij zijn aankomst op het Centraal Station in Amsterdam, 11 oktober 1928, werd Sjef van Dongen door het huldigingscomité. Op de foto v.l.n.r. Jhr. van Renselaer Bovier, voorzitter van de Bond van het Eereteken voor Menschlievend Hulpbetoon Prins Hendrik, J. Silleman, L. Grundel, Rika van Hoven-Hopper, Sjef van Dongen, Frans Schiphorst, de ouders van Sjef van Dongen, Jacques van Hoven.
Zeeuws Archief, Archief Sjef van Dongen, toegang 631, inv.nr 2.
  • Verzoek van het Rika Hopper Theater aan de werkgever van Sjef van Dongen. Zeeuws Archief, Archief Sjef van Dongen.

  • Verzoek van het Rika Hopper Theater aan Sjef van Dongen. Zeeuws Archief, Archief Sjef van Dongen.

  • Sjef van Dongen gaf een lezing voor onderwijzers in Druten in 1929. Zeeuws Archief, Archief Sjef van Dongen.

    Boeken

    Dat er een publiek voor het verhaal van Sjef van Dongen was, besefte ook redacteur van het geïllustreerde katholieke tijdschrift ‘Het Leven’ Frans Schiphorst. Hij wachtte niet op de terugkeer van Van Dongen in Nederland, maar reisde hem tegemoet. In Bergen lichtte hij hem ’s ochtends vroeg van zijn bed. De rest van de reis legden de twee gezamenlijk af. Voldoende tijd voor Schiphorst om zijn plannen uit de doeken te doen. Sjef van Dongen voelde er wel voor en nog voor de feestdagen in december 1928 rolde het eerste boek getiteld ‘Vijf jaar in ijs en sneeuw’ van de persen. Het jaar erop volgde een uitgave voor de jeugd.

    De verkoop van de boeken zal het aantal lezingen hebben gestimuleerd en vice versa.

    Sjef van Dongen Marsch

    Bladmuziek Sjef van Dongen Mars

    De ‘Sjef van Dongen Marsch’ laat de jaren ’20 herleven. TY Zeeuws Kamerorkest heeft de muziek gespeeld en opgenomen voor het Zeeuws Archief. De Sjef van Dongen Marsch is door Christian Blaha bewerkt. Hij heeft onduidelijke notenwaarden en verkeerde vlaggen gecorrigeerd en er een altpartij bijgezet voor een beter evenwicht. TY Zeeuws Kamerorkest heeft het muziekstuk gespeeld met twee violen, altviool, cello en contrabas.

    Let op: het duurt een enige seconden voordat de muziek is geladen en kan worden afgespeeld.

    Product marketing

    Sjef van Dongen werd een gewilde naam. Tal van ‘Sjef van Dongen’-producten verschenen op de markt. De suikerwerkenfabriek A. Smit-Van Gils uit Oosterhout strikte Sjef voor de verkoop van hun ‘Ice Peppermint’.

    Sjef van Dongen werd het gezicht voor ‘Ice Peppermint’. Zeeuws Archief, Archief Sjef van Dongen.