1 november 2014: Eerste Wereldoorlog in het Zeeuws Archief

PERSBERICHT
14 OKTOBER 2014

MIDDELBURG – Het Zeeuws Archief heeft een zeldzame fotocollectie over de Eerste Wereldoorlog verworven. De collectie bestaat uit 386 foto’s van het Duitse Marinekorps Flandern en is verzameld door de Zeeuws-Vlaamse notaris en viceconsul van België, Arend Mijs (1866-1934). Te zien zijn torpedo’s, zeemijnen, duikboten, torpedojagers, zeppelins, water- en jachtvliegtuigen, maar ook de loopgravenoorlog met gifgas en vlammenwerpers komt aan bod.

De oorlogsfoto’s worden samen met andere archiefstukken over de oorlog van 1914-1918 tentoongesteld tijdens de Dag van het Zeeuws Archief, zaterdag 1 november 2014, van 10.00 tot 17.00 uur, in het Zeeuws Archief te Middelburg. De open dag is gratis, voor de lezing ‘Het verleden is een vreemd land’ door Ad van Liempt wordt een bijdrage van €5,- gevraagd.

De jaarlijkse open dag is de enige dag waarop bezoekers met een gids de ondergrondse depots van het Zeeuws Archief te Middelburg kunnen bezoeken. In de depots is een selectie van archiefstukken over de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) te zien. Aan bod komen: de oorlog te land, ter zee en in de lucht, de Belgische vluchtelingen in Zeeland, de gevolgen van de oorlog voor de Zeeuwen en de anti-annexatiebeweging die de bevolking opriep te protesteren tegen de Belgische plannen om Zeeuws-Vlaanderen te annexeren.

Behalve een rondleiding door de depots biedt het programma onder andere: een workshop over het zoeken en vinden van Belgische vluchtelingen in Zeeland in de database Zeeuwen Gezocht; een doorlopende diapresentatie over het Marinekorps Flandern; de documentaire ‘Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch!; een genealogische markt voor stamboomonderzoekers; een presentatie van Middelburg Dronk. Bekijk het volledige programma

Van torpedo tot vlammenwerper

Mijs bracht een collectie van 386 (propaganda)foto’s bijeen, gemaakt door militairen van het Marinekorps Flandern. Deze Duitse zeesoldaten vochten zowel te land, ter zee als in de lucht. Ze beschikten over de modernste wapens: onderzeeboten, torpedo’s, torpedoboten, torpedobootjagers, zeemijnen, vliegtuigen, vliegtuigbommen, gifgas en vlammenwerpers. Marinekorps Flandern was gelegerd aan de kust in Vlaanderen, het hoofdkwartier was in Brugge.

Oorlogstoerisme – fotocollectie A. Mijs

De oorlog als toeristische attractie. Het is moeilijk voor te stellen maar nog tijdens de oorlog kwamen Nederlandse ‘toeristen’ naar de grens in Zeeuws-Vlaanderen om iets van de oorlog te zien. Na de Duitse overgave kwam het oorlogstoerisme goed op gang. Onder de toeristen waren notaris Arend Mijs en zijn gezin uit Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. Mijs was behalve notaris ook viceconsul voor België in Oostburg. Mogelijk heeft hij in die functie gemakkelijker foto’s kunnen verwerven.

Database Belgische vluchtelingen in Zeeland

Zeeland werd overspoeld met vluchtelingen uit België: Bijna 100.000 mensen zochten vanaf oktober 1914 in Zeeland hun toevlucht. Een groot deel ging spoedig terug, anderen bleven langer en sommigen reisden naar Engeland. Hoe zijn deze oorlogsslachtoffers in de archieven terug te vinden? De Zeeuwse archiefinstellingen werkten samen aan een vluchtelingendatabase. Fred van de Kieboom en Leo Hollestelle, archivarissen van respectievelijk het Gemeentearchief Tholen en het Zeeuws Archief, vertellen over de aanleiding en de gevolgen van deze vluchtelingenstroom en over de unieke database. Meer informatie over de database en de gids Belgische vluchtelingen in Zeeland

Lezing door Ad van Liempt, bedenker van ‘Andere Tijden’

Hoe maak je geschiedenis toegankelijk? Het verleden is een vreemd land, zegt Ad van Liempt, naar L.P. Hartley (1895-1972): The past is a foreign country: they do things differently there. Deze uitdrukking gebruikt Van Liempt om uit te leggen dat je geschiedenis moet bekijken door de ogen van toen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar gelukkig mogen er weer verhalen worden verteld.

Ad van Liempt (1949) was hoofdredacteur van NOVA, bedenker en eindredacteur van het programma Andere Tijden en chef geschiedenis bij de NPS. Hij publiceerde verschillende bestsellers over de Tweede Wereldoorlog, zoals Kopgeld, De Oorlog, De jacht op het verzet, De drogist en Na de bevrijding. Twee boeken werden televisieseries, uitgezonden in 2010 en 2014. Voor de Kunsthal stelde hij dit jaar als gastcurator een expositie samen.

Toegang lezing: €5,- (gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief). Met uitzondering van de lezing door Ad van Liempt is het programma gratis.

/ / / / / / / / / / /

Meer informatie
Neem voor meer informatie en of afbeeldingen contact op met het Zeeuws Archief, Roosanne Goudbeek, r.goudbeek@zeeuwsarchief.nl, tel. 0118 678800.

Bookmark and Share