Persbericht - 16 april 2010

Expositie over de geschiedenis van de Middelburgse bolwerken

Bolwerken – Van oreillon tot skatesculptuur

MIDDELBURG, 16 april 2010 – ‘De Bolwerken – Van oreillon tot skatesculptuur’ is een tentoonstelling over de geschiedenis van de bolwerken die van 19 april tot en met 15 juni 2010 te zien is in het Zeeuws Archief. De expositie over de voormalige vestingwerken is een activiteit in het kader van de voltooiing van het herstelplan van de Middelburgse bolwerken.

De bolwerken, die als een krans rondom de monumentale binnenstad van Middelburg liggen, bepalen vanaf de zestiende eeuw het beeld van Middelburg. De vestingwerken werden tussen 1841 en 1848 vergraven en door de beroemde tuinarchitect K.G. Zocher omgevormd tot een stadspark in Engelse landschapsstijl. Tijdens de inundatie in 1944 is de beplanting verloren gegaan. De herinplant, waarmee in 1947 een aanvang werd gemaakt, moest zorgen voor een snel herstel van het oorspronkelijk groene beeld. Omdat het gebied vol gegroeid was, werd vanaf 2005 een gefaseerd herstelplan uitgevoerd.

Dit herstelproces, waarin specifieke ontwerpprincipes en thema’s bij vestingwerken aan de orde kwamen is in de expositie in woord en beeld zichtbaar gemaakt. De tentoonstelling De Bolwerken – Van oreillon tot skatesculptuur bestaat uit twee gedeelten: een algemeen deel, samengesteld door Copijn tuin- en landschapsarchitecten over de bolwerken van Groningen, Haarlem, Hellevoetsluis en Middelburg, hun oorspronkelijke doel en de transformatie in (stads)parken, en een specifiek Middelburgs deel dat ontworpen is door kunsthistorica Renée Borgonjen. Dit gedeelte bestaat uit drie tafels met grote bladerboeken over de geschiedenis, de beplanting en de gebouwen op de bolwerken.

De reizende expositie De Bolwerken – Van oreillon tot skatesculptuur ‘ is in het Zeeuws Archief te zien tot en met 15 juni 2010, maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand, van 9.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anneke van Waarden-Koets, coördinator Educatie & Exposities, telefoon 0118 678800, educatie@zeeuwsarchief.nl

Bookmark and Share