Museale collecties Middelburg online

PERSBERICHT
20 AUGUSTUS 2015

MIDDELBURG – Zo’n vierhonderdvijftig voorwerpen uit de museale collecties van de gemeente Middelburg zijn de afgelopen jaren door beheerder Zeeuws Archief gedigitaliseerd. Op 24 augustus 2015 worden de collecties online gepresenteerd in het Oudheidkundig Museum Arnemuiden door wethouder Johan Aalberts.

Gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt
Naast de archieven van de gemeente Middelburg beheert het Zeeuws Archief ook de historische kunstcollecties van de gemeente.
Op verzoek van de gemeente heeft het Zeeuws Archief de afgelopen jaren al hun museale objecten stuk voor stuk digitaal gefotografeerd en online toegankelijk gemaakt.
Van elk object is een beschrijving gemaakt met daaraan toegevoegd gegevens over de maker, het materiaal en de datering. De foto’s van de objecten en hun beschrijvingen zijn te vinden via de websites Zeeuwsarchief.nl en Archieven.nl
De burger kan de museale objecten nu altijd en overal online bekijken en bewonderen.

Presentatie online collecties
Op 24 augustus a.s. wordt de online collectie gepresenteerd aan de pers en betrokkenen. Het programma ziet er als volgt uit:

16.00-16.05 uur – Welkom door Leen Schouls, voorzitter Oudheidkundig Museum Arnemuiden en gastheer.

16.05-16.15 uur – Toelichting op digitaal beheer en digitaal beschikbaar stellen van collecties, door dr. Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief.

16.15-16.30 uur – Inleiding over de aard en betekenis van de museale collecties van de gemeente Middelburg, inclusief die van Arnemuiden en de gemeentelijke gebouwen, door conservator drs. Peter Sijnke.

16.30-16.40 uur – Online ontsluiting van de gemeentelijke museale collecties door wethouder Johan Aalberts.

beschrijving
Eén van de vier zestiende-eeuwse wandtapijten in de Trouwzaal van het oude Stadhuis

16.40-17.00 uur – Gelegenheid tot het bekijken van de online collecties en bezichtigen van het museum.

17.00-18.00 uur – Gelegenheid tot napraten en/of interviews.

Collectie heeft bijzondere betekenis
De vierhonderdvijftig voorwerpen uit de gemeentelijke museale collecties worden ook tentoongesteld op voor het publiek toegankelijke plaatsen.
Het gaat om historische kunst en antiek, waaronder schilderijen, glas, porselein, aardewerk, meubelen, penningen, goud- en zilverwerk, oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen.
De collectie bevat bijzondere stukken, zoals een viertal wandtapijten uit de zestiende eeuw en unieke portretten van prins Willem van Oranje en prins Maurits, geschilderd in opdracht van het stadsbestuur van Arnemuiden.

Bookmark and Share