'Dag van het Zeeuws Archief' op zaterdag 3 november 2012

Zaterdag 3 november 2012 is een dag vol avontuur in het Zeeuws Archief. Er is die dag van 10.00 tot 17.00 uur veel te doen en te beleven. Zo kun je met een gids de ondergrondse depots bezoeken en het persoonlijke archief van een nationale held bekijken: Sjef van Dongen ondernam in 1928 een reddingsoperatie op Spitsbergen. Ook is de speurtocht van een kleinzoon te volgen in de documentaire ‘De laatste haven’, die deze dag in première gaat. Auteur Frank Westerman vertelt hoe hij mede dankzij archieven zijn succesvolle boeken kan schrijven. Zelf op ontdekking gaan kan ook: leer je voorouders kennen of de 19e-eeuwse bewoners van jouw huis of woonomgeving. Met uitzondering van de lezing van Frank Westerman is het programma gratis.

Programma

Bezoek aan de depots &

bezichtiging van een bijzondere, recente aanwinst

10.30-14.30 uur (elk half uur) en 14.45 uur, vertrek bij de balie, duur 45 min.

Rondleidingen met gids door de ondergrondse depots – inclusief bezichtiging van een spectaculaire aanwinst: het persoonlijke archief van Sjef van Dongen, een nationale held in 1928 (‘redder’ op Spitsbergen, betrokken bij de expeditie naar de verongelukte Italiaanse luchtvaartpionier Kapitein Nobile), gezocht verzetsstrijder en geliefd burgemeester van Aardenburg.


Korte film De laatste haven – PREMIÈRE

11.00 uur première met inleiding van de filmmaker, daarna om 12.00, 13.00, 15.00 en 16.00 uur – auditorium, duur 33 min.

De Zeeuwse kapitein Johannes Vleugels voelde zich op zee het meeste thuis. Met enorme goederenschepen voer hij de hele wereld rond. Zijn eerste zeereis als kapitein werd meteen een gedenkwaardige. In 1960 zette hij het vrachtschip Pax in noodtoestand aan de Zeeuwse kust voor Westkapelle, waar het voor strandbezoekers een fascinerende attractie werd.
Johannes Vleugels zou bijna twintig jaar varen als kapitein, tot een traumatiserende reis in de jaren zeventig een einde aan zijn carrière maakte. Bij thuiskomst was Johannes plots een ander mens geworden, stil en afstandelijk. Zijn geliefden probeerden hem tevergeefs aan het praten te krijgen over wat er met hem was gebeurd. En nu, vijf jaar na de dood van de kapitein, gaat zijn kleinzoon op zoek naar de oorzaak van het trauma en het ware verhaal er achter. Maar dat blijkt niet bij elke betrokkene van destijds in goede aarde te vallen, wat het mysterie alleen maar doet groeien…

Mathijs Vleugels studeerde dit jaar met De laatste haven af aan de filmacademie in Brussel. Voor de film ontving hij een onderscheiding.


Kom in mijn museum!, lezing van auteur Frank Westerman

16.00 uur, Hofpleinkerk, recht tegenover het Zeeuws Archief. Toegang 5 euro, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief.

“Ik hou van waargebeurde verhalen. Het verhaal is er al. Zoals Michelangelo het zei: het beeld is er al, ik hoef het alleen maar te bevrijden uit het marmer. Dat verhaal te ontrukken aan de werkelijkheid, en te laten zien: dit is het verhaal en ik vertel het op deze manier, zó rangschik ik mijn vondsten – als de kunstvoorwerpen in een tentoonstelling. Zo wil ik de lezer meenemen: Kom in mijn museum!”

Frank Westerman (1964) schrijft literaire non-fictie. In Dier bovendier (2010) beschrijft hij de tragedies van de 20e eeuw aan de hand van het lot van het Lippizanerpaard. Ararat (2007) is een reis op het breukvlak van religie en wetenschap. Eerdere titels zijn onder meer El Negro en ik (2004), Ingenieurs van de ziel (2002) en De graanrepubliek (1999).
Voor Frank Westerman is archief de zwarte doos van het verongelukte vliegtuig. Hij vertelt daarover in een interview dat hij aan het Zeeuws Archief gaf. Lees meer over zijn boeken op www.frankwesterman.nl.


Genealogische Contactdag Zeeland

Maak ‘ns kennis met je voorouders!

10.00-17.00 uur, 10.00 uur opening door de heer F. Moubis, voorzitter van de NGV, en mevrouw J.L. Kool, directeur van het Zeeuws Archief, in het archiefcafé

Nieuwsgierig naar je voorouders? Kom dan naar de Genealogische Contactdag Zeeland. Raadpleeg bijvoorbeeld de grote hoeveelheid bestanden van het Genealogisch Centrum, of leg je zoekvraag voor aan de deskundigen van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Zeeland, het Genealogisch Centrum en het Zeeuws Archief. Ook zijn er genealogische organisaties en werkgroepen aanwezig en kun je contacten leggen met andere genealogen.

De studiezaal van het Zeeuws Archief is deze dag gewoon geopend en er kunnen dus stukken uit de depots worden aangevraagd ter inzage.


Méér vinden in Zeeuwen Gezocht, workshop digitaal zoeken

14.00-15.00 uur, auditorium

De website Zeeuwen Gezocht van het Zeeuws Archief bevat meer dan 7 miljoen persoonsgegevens. Archivaris Leo Hollestelle laat zien hoe je door slim te zoeken nog méér kunt vinden.


Schatgraven in de tijd – Vraag ’t de experts!

10.00-17.00 uur

Altijd al willen weten wie er vroeger in jouw huis woonden? Kijken of er een oude foto van de boerderij van je grootouders is? Op zoek naar een bestaande bouwtekening van je woning? Kom dan naar de studiezaal in het Zeeuws Archief. En heb je hulp nodig? Vraag 't de experts van het Zeeuws Archief.


En ook nog:

  • Tentoonstelling Middelburg herbouwd – Façade 2012
  • Fototentoonstelling Met de VOC op reis langs de zuidelijke sterrenhemel
  • Boekenverkoop van dubbele en afgeschreven boeken en (genealogische) tijdschriften
  • Zeeuwse versnaperingen in het archiefcafé

//////////////////////

programmafolder Dag van het Zeeuws Archief 3 november 2012

Voor meer informatie
Voor meer informatie, afbeeldingen of een preview van de documentaire kunt u contact opnemen met het Zeeuws Archief, Roosanne Goudbeek, telefoon 0118-678800, e-mail r.goudbeek@zeeuwsarchief.nl

Bookmark and Share