Onderzoek tips

Het Zeeuws Archief kan u gegevens bieden over talloze onderwerpen. De informatie over een aantal veel gevraagde onderwerpen hebben wij voor u op een rij gezet.

Kopers en verkopers van onroerend goederen

Vind de namen van kopers en verkopers van onroerende goederen - bebouwde en onbebouwde percelen. Wie waren de eigenaren van bijvoorbeeld een huis, pakhuis, speelhof, buitentuin, weiland, bos of bouwgrond?

Gemeentelijke archieven

Het Zeeuws Archief is het rijksarchief voor heel de provincie Zeeland. Maar we zijn ook gemeentearchief van Veere en Middelburg. Dat betekent dat we van die gemeentes veel meer te bieden hebben dan van andere gemeentes in Zeeland.

Bouwtekeningen en bouwvergunningen

Elke gemeente heeft een verzameling bouwtekeningen, die horen bij bouwvergunningen die de gemeente in de loop der jaren verleend heeft. Als u wilt gaan verbouwen of restaureren kunnen deze tekeningen voor u van belang zijn. Het is natuurlijk goedkoper en sneller om van een tekening een kopie te laten maken dan wanneer de architect of aannemer de bestaande toestand van uw pand opnieuw moet intekenen.

Onderzoek naar de VOC

De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) was van 1602 tot en met 1795 actief. De maatschappij had een handelsmonopolie voor het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop tot Straat Magelhaen. Het mocht in dit gebied een legermacht bezitten en diplomatieke contracten met Aziatische bestuurders afsluiten. Het bestuur van de VOC in Nederland was decentraal ingericht. Na Amsterdam was de Kamer Zeeland de machtigste afdeling.

Genealogie

Ik wil mijn familiegeschiedenis uitzoeken. Hoe begin ik? Probeer eerst in familiekring gegevens te verzamelen: namen van (groot)ouders en de data en plaatsen van hun geboorte, huwelijk en overlijden. Ga tot circa 1920-1940 terug in de tijd. Omdat de privacywetgeving streng is kunt u recentere gegevens niet bij ons vinden.