Onderzoek doen

Het Zeeuws Archief heeft meer dan 1200 archieven en collecties met een schat aan informatie over het verleden van Zeeland. U kunt daar zowel online als in de studiezaal onderzoek in doen. Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

Studiezaal / zelf onderzoeken

In de studiezaal van het Zeeuws Archief kunt u vrijwel alle archiefstukken uit onze depots inzien. Op deze pagina vindt u alle informatie die u voor uw bezoek nodig heeft.

Scannen op verzoek

Het Zeeuws Archief biedt u de service 'scannen op verzoek'. U kunt bij een aanvraag doen om scans te laten maken van archiefstukken. Hieronder vindt u meer informatie daarover en een uitleg welke stappen u moet zetten als u een verzoek wilt doen.

Scans downloaden

Vanaf 5 oktober 2015 is het mogelijk om reeds online beschikbare scans van archiefstukken kosteloos te downloaden.

Lopende onderzoeken

De archieven en collecties van het Zeeuws Archief worden vaak gebruikt voor landelijke onderzoeken. Regelmatig wordt daarbij de hulp gevraagd; zowel van ervaren als beginnende onderzoekers. Belangstelling om deel te nemen aan één van de onderzoeken? Neem contact op met de bij elk onderzoek vermelde contactpersonen.

Beeldmateriaal

Kaarten, tekeningen, prenten, prentbriefkaarten en foto's zijn een belangrijk onderdeel van de archieven en collecties van het Zeeuws Archief. Dit beeldmateriaal geeft een divers beeld van Zeeland vanaf de Middeleeuwen tot onze tijd.

Rechten op beeldmateriaal

Op afbeeldingen kunnen rechten berusten. Op deze pagina vindt u informatie over twee soorten rechten op beeldmateriaal, auteursrecht en gebruiksrecht.

Laten onderzoeken

Steeds meer informatie zoals toegangen (inventarissen), scans en persoonsgegevens zijn online beschikbaar en zijn te vinden via het tabblad ‘zoeken’ op deze website.

Onderzoek tips

Het Zeeuws Archief kan u gegevens bieden over talloze onderwerpen. De informatie over een aantal veel gevraagde onderwerpen hebben wij voor u op een rij gezet.

Werkgroep Paleografie in Zeeland

Veel belangrijke bronnen over de Zeeuwse geschiedenis, en vooral oudere, bestaan uit met de hand geschreven stukken. Die documenten, bijvoorbeeld oorkonden, notariële akten, notulen, rekeningen, brieven, zijn vaak moeilijk leesbaar. De werkgroep Paleografie in Zeeland maakt zulke bronnen beter toegankelijk door transcripties te maken.

Crowdsourcing

Help het Zeeuws Archief door thuis gegevens uit archiefstukken in de computer in te voeren. Met zijn allen kunnen we snel historische informatie voor iedereen toegankelijk maken.