GCZ naar studiezaal ZA

PERSBERICHT
24 MAART 2014

Genealogisch Centrum Zeeland naar studiezaal Zeeuws Archief

MIDDELBURG – Het Zeeuws Archief en het Genealogisch Centrum Zeeland integreren per 25 maart 2014 hun genealogische dienstverlening. Vanaf dat moment zijn de rijke genealogiecollecties van beide organisaties op één plaats te raadplegen, namelijk in de studiezaal aan het Hofplein 16 te Middelburg.

Het Zeeuws Archief beschikt over miljoenen persoonsgegevens van Zeeuwen in geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes van de burgerlijke stand. Maar ook in notaris-, kerk- en gevangenisregisters, uitgewerkte stambomen en familieboeken. Het Genealogisch Centrum Zeeland heeft ook tal van genealogische bronnen. Denk aan indexen op doop-, trouw- en begraafboeken en op rechterlijke, notariële en weeskamerarchieven. Maar vooral bezit het centrum een groot aantal particuliere verzamelingen met genealogieën, overlijdensadvertenties, geboortekaartjes en bidprentjes. Beide organisaties beschikken bovendien over een uitgebreide bibliotheek met genealogische boeken en naslagwerken.
Veel gegevens zijn gedigitaliseerd in diverse stamboomprogramma’s en de miljoenen historische persoonsgegevens die beide onderzoeksinstellingen beheren zijn voor een groot deel online raadpleegbaar via het persoonsnamenprogramma ‘Zeeuwen Gezocht’ op www.zeeuwsarchief.nl en op www.genealogischcentrum.nl Vanaf 25 maart 2014 wordt het mogelijk behalve de digitale ook de fysieke (originele) bronnen van beide op één en dezelfde plaats te raadplegen, namelijk in de studiezaal van het Zeeuws Archief. De twee organisaties willen met deze integratie hun dienstverlening aan stamboom-onderzoekers nog verder verbeteren.

De studiezaal is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 9.00 tot 17.00 uur. De vrijwilligers van het Genealogisch Centrum zijn in de studiezaal aanwezig op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 15.00 uur en op de eerste zaterdag van de maand van 9.00 tot 16.00 uur.
Belangstellenden kunnen gratis originele stukken raadplegen met inachtneming van de openbaar-heidsbeperkingen die gelden om kwetsbare stukken te beschermen en de privacy van nog levende personen. Voor geboorteaktes geldt in Nederland een openbaarheidsbeperking van 100 jaar, voor huwelijksakten 75 jaar en voor overlijdensakten 50 jaar.
/ / / / / / / / / / / / / /

Meer informatie:
Voor nadere informatie over de integratie van de studiezaal van het Genealogisch Centrum Zeeland met die van het Zeeuws Archief kunt u contact opnemen met:

  • dr. Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief, telefoon 0118-678800, e-mail: h.kool-blokland@zeeuwsarchief.nl
  • mw. E.J. Rentmeester-de Haas, Genealogisch Centrum Zeeland, telefoon 0113-655469, e-mail: ERentmeester@gmail.com

Postbus 70, 4330 AB Middelburg | Hofplein 16, 4331 CK Middelburg | Tel. 0118-678800 | Fax 0118-628094 |

Bookmark and Share