Expositie De Vier Jaargetijden

De expositie ‘De Vier Jaargetijden’ toont foto’s van amateurfotograaf Piet Grim uit ‘s-Heerenhoek. De foto’s laten het Zeeuwse landschap zien in lente, zomer, herfst en winter. De expositie is te bezichtigen in het archiefcafé van het Zeeuws Archief, van 16 januari tot en met 30 maart 2012.

Piet Grim is vooral bekend vanwege zijn weerfoto’s die regelmatig te zien zijn op Omroep Zeeland en RTL. Vorig jaar won Grim de prijs voor de beste foto in de fotowedstrijd ‘Breng Borsele in Beeld – 2010’.

Piet Grim legt bij voorkeur het gevarieerde Zeeuwse landschap vast op de gevoelige plaat. Een belangrijk thema in zijn omvangrijke fotocollectie is natuur en landschap, maar ook in en om het huis zijn geliefde onderwerpen.

De expositie De Vier Jaargetijden in het Zeeuws Archief toont sfeervolle beelden van het Zeeuwse landschap in zijn volle glorie.

  • Expositie De Vier Jaargetijden, foto's Piet Grim.

    Natuur in het Zeeuws Archief

    In de depots van het Zeeuws Archief bevinden zich diverse archieven van natuurorganisaties. Bent u daarin geïnteresseerd, dan kunt u in de studiezaal onderzoek doen in de volgende archieven:

    Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), Afdeling Zeeland, toegang 331.1. Toelichting: De KNNV, landelijk opgericht in 1901, houdt zich bezig met natuurstudie en natuurbescherming in de breedst mogelijke zin. Het Zeeuws Archief beheert de archieven van de Afdeling Noord- en Zuid-Beveland (1931-1950), later Afdeling Zeeland (1950-1973), en de Afdeling Walcheren (1973-1996).

    Nederlandse Jeugdbond Natuurstudie (NJN), Afdeling Walcheren, toegang 332.1. Toelichting: De NJN, landelijk opgericht in 1920, houdt zich bezig met natuurstudie en natuurbescherming. Het archief van de Afdeling Walcheren bevat tevens stukken en tijdschriften van andere Zeeuwse afdelingen.

    Collecties De Bruyne, toegang 369. Toelichting: Pieter de Bruyne (1884-1981) fotografeerde tussen 1905 en 1929 de ontwikkeling van het duingebied Oranjezon op Walcheren. De afdrukken van zijn glasnegatieven voorzag hij van schetskaartjes waarop hij nauwkeurig alle omstandigheden en veranderingen ten opzichte van vorige foto’s documenteerde.

    Verzameling L. Braber, toegang 624. Toelichting: Lieven Braber (1944-1971) fotografeerde tussen 1967 en 1970 de vegetatie langs de nog niet afgesloten Oosterschelde en de Zeeuwse kust. De dia’s zijn minutieus gedocumenteerd met naam, vindplaats, datum en de condities van wind, water en zon. De door hem verzamelde planten, dieren en fossielen zijn overgedragen aan het Zeeuws Biologisch Museum (thans Terra Maris) in Oostkapelle.