Viering 200 jaar provincie Zeeland

Viering 200 jaar Provincie Zeeland: 'Komen, gaan en terugkeren’ op vrijdag 18 juli van 12.00-16.00 uur in en om het Abdijplein en in het Zeeuws Archief. Activiteiten en een feestelijke toast op onze jarige provincie met Commissaris van de Koning drs. J.M.M. Polman.

200 jaar provincie Zeeland

U bent van harte uitgenodigd voor de viering van 200 jaar Provincie Zeeland op vrijdag 18 juli a.s., op en rondom het Abdijplein in Middelburg.
Tijdens deze middag is het Abdijplein dé ontmoetingsplek voor Zeeuwen, ex-pats Zeeuwen, toeristen en iedereen die verder belangstelling heeft voor het Zeeuws erfgoed. Het thema Komen, gaan en terugkeren verbindt al deze groepen met Zeeland. Een programma voor jong en oud!

Activiteiten rondom de thema’s Zeeland en 'typisch’ Zeeuws

Gedurende de middag bieden wij tussen 12.00 en 17.00 uur een gevarieerd programma dat uitnodigt om verhalen te delen, te beluisteren, te leren, te ontdekken en te proeven.
Op het Abdijplein is een Zeeuwse markt, zijn er kinderactiviteiten, demonstraties van volksspelen en streekdrachtverenigingen en worden Zeeuwse traditionals ten gehore gebracht.
In het Zeeuws Archief kan de workshop 'Zeeuwen Gezocht’ worden gevolgd door iedereen die op zoek is naar zijn of haar Zeeuwse roots.
De middag wordt afgesloten met een gezamenlijke toast op de Provincie Zeeland, geleid door de Commissaris van de Koning, drs. Han Polman.

In het kader van de festiviteiten opent het Zeeuws Museum op vrijdag 18 juli van 11.00-17.00 uur gratis haar deuren voor publiek (normale entree prijs is € 8,50 p.p.). Zo bent u in de gelegenheid het museum te bezoeken en aan programmering en alle activiteiten georganiseerd in het Zeeuws Museum kosteloos deel te nemen.

De viering ’200 jaar Provincie Zeeland: Komen, gaan en terugkeren’ is een samenwerking tussen Roosevelt Study Center, Zeeuws Archief, Zeeuws Museum, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, Stichting 200 jaar Zeeuws Vlaanderen, de Zeeuwse Connectie en de Provincie Zeeland.


Programma


Abdijplein Middelburg. Foto: Zeeuws Museum

Locatie Abdijplein

12.00-16.00 uur – De Zeeuwse markt
Op het Abdijplein zelf is een Zeeuwse markt te vinden. De stands worden bemenst door producenten van streekproducten, beoefenaars van ambachten, musea, streekdrachtverenigingen, erfgoedinstellingen en gemeenten.

12.00-14.30 uur – Magisch Museumlab
Kinderen vanaf 5 jaar kunnen hun hart ophalen in het Magisch Museumlab van het Zeeuws Museum om te knutselen, te kijken, te leren en te experimenteren.

13.00-16.00 uur – Demonstraties Zeeuwse volksspelen en streekdrachtverenigingen
Haal uw folkloristische hart op tijdens de demonstraties van de Zeeuwse volksspelen. Zo kunt u bijvoorbeeld deelnemen aan krulbollen. Daarnaast presenteren streekdrachtverenigingen de Zeeuwse streekdrachten.

14.00-15.00 uur – Zeeuwse verhalen vertellers
(Zeeuwse) Verhalen worden in streektaal voorgelezen.

15.00-17.00 uur – Zeeuwse Traditionals
Luister naar de Zeeuwse Traditionals en andere muziek van liedjeszangers en bands uit Zeeland.

16.00 uur – Feestelijke toast
De middag wordt afgesloten met een gezamenlijke toast, geleid door de Commissaris van de Koning drs. H. Polman, op de provincie Zeeland.

Roosevelt Study Center en Filmzaal Provincie, Abdijplein Middelburg. Foto: Roosevelt Study Center

Locatie Provinciehuis

13.00 en 14.00 uur – Zeeuwen op trektocht: Verenigde Staten. Lezing door dr. Hans Krabbendam (locatie: Bibliotheek Roosevelt Study Center)
Deze lezing gaat over Zeeuwen in Amerika en is onderdeel van een serie van drie over Zeeuwen in den vreemde: Canada, de Verenigde Staten en Brazilië. Drie historici verklaren het vertrek en (soms) de terugkeer van Zeeuwse emigranten. De lezingen worden gehouden door: Hans Krabbendam (Verenigde Staten), Mari Smits (Brazilië) en Enne Koops (Canada). Elke lezing wordt een keer herhaald.

13.30 en 14.30 uur – Zeeuwen op trektocht: Brazilië. Lezing door dr Mari Smits (Locatie: Filmzaal Provinciehuis)
Deze lezing gaat over Zeeuwen in Brazilië en is onderdeel van een serie van drie over Zeeuwen in den vreemde: Canada, de Verenigde Staten en Brazilië. Drie historici verklaren het vertrek en (soms) de terugkeer van Zeeuwse emigranten. De lezingen worden gehouden door: Hans Krabbendam (Verenigde Staten), Mari Smits (Brazilië) en Enne Koops (Canada). Elke lezing wordt een keer herhaald.

15.30-16.00 uur – Emigratieforum Zeeuwen op trektocht: Brazilië, Canada en Verenigde Staten met Mari Smits, Hans Krabbendam en Enne Koops (locatie: Bibliotheek Roosevelt Study Center)
Tijdens het emigratieforum vatten de sprekers van het dagprogramma Zeeuwen op trektocht de patronen samen van emigratie en terugkeer van Zeeuwen in Canada, de Verenigde Staten en Brazilië. Hans Krabbendam (expert Verenigde Staten), Mari Smits (expert Brazilië) en Enne Koops (expert Canada) beantwoorden vragen van het publiek en discussiëren over het thema van vertrek en terugkeer van Zeeuwse emigranten. En u kunt er uw eigen verhalen kwijt.

Zeeuws Archief en Van de Perrehuis, Hofplein 16 Middelburg. Foto: Beeldbank Zeeland

Locatie Zeeuws Archief

13.30-15.30 uur – Workshop Zeeuwen Gezocht (Hofplein 16 Middelburg)
Volg een workshop over het betere speurwerk naar uw Zeeuwse voorouders. In de genealogische database Zeeuwen Gezocht kunnen gegevens over geëmigreerde voorouders worden teruggevonden. de genealogische gids helpt zowel de beginnende als de meer gevorderde genealoog om meer te weten te komen over zijn of haar stamboom. Met een keur aan praktische informatie, achtergronden en tips is deze gids een ‘must’ voor iedere liefhebber van Zeeuwse genealogie en geschiedenis. Tijdens de workshop in het Zeeuws Archief helpen archiefmedewerkers bij uw zoektocht.

Zeeuws Museum, Abdijplein Middelburg. Foto: Zeeuws Museum

Locatie Zeeuws Museum

Zeeuws Museum gratis toegankelijk van 11.00-17.00 uur
Het Zeeuws Museum opent op vrijdag 18 juli gratis haar deuren voor publiek (normale entree prijs is € 8,50 p.p.). Zo bent u in de gelegenheid het museum te bezoeken en aan alle programmering en activiteiten georganiseerd in het Zeeuws Museum kosteloos deel te nemen.

12.30 / 13.30 / 14.30 uur – Rondleidingen 200 jaar Zeeland
Rondje geschiedenis langs de bijzondere hoogtepunten van 200 jaar Zeeland die de collectie van het Zeeuws Museum rijk is (duur ca. 30 minuten).

13.00 en 14.30 uur – Zeeuwen op trektocht: Canada. Lezing door dr. Enne Koops
Deze lezing gaat over Zeeuwen in Canada en is onderdeel van een serie van drie over Zeeuwen in den vreemde: Canada, de Verenigde Staten en Brazilië. Drie historici verklaren het vertrek en (soms) de terugkeer van Zeeuwse emigranten. De lezingen worden gehouden door: Hans Krabbendam (Verenigde Staten), Mari Smits (Brazilië) en Enne Koops (Canada). Elke lezing wordt een keer herhaald.

13.30 en 15.00 uur – Verhaal schenking koffer met Zeeuwse streekdrachten uit Canada
In het voorjaar van 2011 kreeg het Zeeuws Genootschap twee koffers met streekdracht aangeboden. De koffers zitten vol met lang gekoesterde en in den verre liefdevol bewaarde Zuid-Bevelandse streekdracht (ca. 45 stuks). Ze kennen een bijzonder verhaal. J.C Traas emigreerde in 1954, kort na de Watersnoodramp, vanuit Baarland naar Canada. Zeeuws Museum modeconservator Karina Leijnse laat u bijzondere stukken uit deze schenking zien. De schenkster, mevrouw Anthonise-Guiljam, nicht van J.C. Traas (overleed in 2010 en is de eigenlijke schenker), zorgde ervoor dat de collectie van haar Canadese oom terugkeerde naar Zeeland. Zij vertelt u haar familieverhaal. N.B. Deze vertelling sluit aan op het verhaal Zeeuwen op trektocht: Canada van Enne Koops.

Plattegrond activiteiten Viering 200 jaar provincie Zeeland - Komen, gaan en terugkeren - 18 juli 2014

Meer informatie

Meer informatie over 200 jaar Provincie Zeeland vindt u op de website van de Provincie Zeeland en op de website Zeeuws-Vlaanderen 2014.

Bookmark and Share