Schilderijenexpositie Walcherse boerderijen

In het kader van de activiteiten rondom de herdenkingen van de inundatie van Walcheren, 1944-1945 is in het Zeeuws Archief van 2 februari – 10 april 2015 schilderijenexpositie ‘Walcherse boerderijen’ te zien. De documentaire schilderijen zijn vervaardigd door Cees van der Burght. Ze geven een gedetailleerd beeld van boerderijen daterend van voor en na de inundatie van Walcheren.

Boerderij ‘Oost Poppendamme’, vóór de inundatie van Walcheren, Cees van der Burght, z.j.

Inundatie 1944-1945

Cees van der Burght (1931) raakte in zijn jeugd gefascineerd door de schoonheid van de Walcherse hoeves en hun bewoners. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gezin Van der Burght, dat vlakbij de scheepswerf De Schelde woonde, geëvacueerd naar het platteland van Walcheren. Ze werden ondergebracht op afgelegen boerderijen in de omgeving van Aagtekerke, Oost- en Westkapelle en Arnemuiden. Op het platteland maakte Van der Burght de inundatie van Walcheren in 1944 mee. Veel unieke hoeves gingen voorgoed verloren.

Boerderij uit 1668, Dishoekse weg, ten westen van Koudekerke, Cees van der Burght, 1944.

Agrarisch erfgoed

Die jaren van oorlog en inundatie op Walcheren waren later van grote invloed op de totstandkoming van zijn werk en de keuzes voor de onderwerpen voor schilderijen en sculpturen. Naast het maritieme werk en de maritieme historie liet Cees van der Burght zich hoofdzakelijk inspireren door het agrarisch erfgoed op Walcheren. Met grote precisie legde hij de hoeves vast. Gaandeweg ontstond een historisch overzicht van oude, soms al lang verdwenen boerderijen.

Boerderij Ter Poorteweg, tussen Ter Boede en molen Koudekerke, Cees van der Burght, z.j.

Schenking

Cees van der Burght

De hoogbejaarde kunstenaar schonk zijn sculpturen en documentaire schilderijen aan de Boerderijenstichting Zeeland, om ze aan het nageslacht te kunnen doorgeven. De Boerderijenstichting Zeeland exposeert een selectie van de schilderijen en sculpturen van Cees van der Burght tot en met 10 april 2015 in het Zeeuws Archief.

Expositie in Zeeuws Archief

De expositie ‘Walcherse boerderijen’ in het archiefcafé van het Zeeuws Archief is te zien van maandag tot en met vrijdag en elke 1e zaterdag van de maand van 9.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Overzicht van geëxposeerde schilderijen

De Walcherse kunstenaar Cees van der Burght schonk in 2014 zijn collectie documentaire schilderijen van Walcherse boerderijen aan de Boerderijenstichting Zeeland.

Gerard Smallegange en Ko Krijger, bestuursleden van de Boerderijenstichting Zeeland, maakten een selectie van 10 schilderijen om te exposeren in het Zeeuws Archief. De schilderijen tonen hofsteden op Walcheren vóór en na de inundatie van Walcheren.

  • Boerderij ‘Oost Poppendamme’, vóór de inundatie van Walcheren, z.j.
  • Boerderij Ter Poorteweg, tussen Ter Boede en molen Koudekerke, z.j.
  • Boerderij van de familie Bosselaar, Bergwegje te Aagtekerke, 1944.
  • Boerderij uit 1668, Dishoekseweg, ten westen van Koudekerke, 1944.
  • Boerderij ‘Berkenbosch’ uit 1691, ten westen van Oostkapelle, z.j.
  • Boerderij ‘Sint Janshof’, Boomweg te Meliskerke, vóór de inundatie van Walcheren, z.j.
  • Boerderij van de familie Geschiere, Meliskerkseweg op Walcheren, 1944.
  • Boerderij Burgemeester Bosselaarstraat te Aagtekerke, vóór de inundatie van Walcheren, z.j.
  • Boerderij van de heer Domesse, Westkappelseweg, vóór de inundatie van Walcheren, z.j.
  • Achterzijde van boerderij ‘Oost Poppendamme’, na de inundatie van Walcheren, z.j.
  • Voor nadere informatie over de schilderijen of over de Boerderijenstichting Zeeland kunt u zich wenden tot het secretariaat van de stichting.