Redmond O’Hanlon in het Zeeuws Archief

De schrijver, bioloog en wereldreiziger Redmond O’Hanlon heeft vrijdag 3 februari 2012 een bezoek gebracht aan het Zeeuws Archief. Hij bekeek er stukken uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie, dat in mei 2011 door de UNESCO werd aangemerkt tot werelderfgoed. Daarnaast trokken stukjes bamboe zijn aandacht. De fragmenten zouden ooit zijn verzameld door bemanningsleden van kapitein Cooke.

Archivaris Peter Sijnke en Redmond O'Hanlon

Terwijl de sneeuw neerdwarrelde, bezocht O’Hanlon samen met reisverhalenschrijver Alexander Reeuwijk de depots van het Zeeuws Archief. Archivaris Peter Sijnke vertelde O’Hanlon over de bijzondere band van het Zeeuws Archief met de ontdekkingsreis van Jacob Roggeveen. De ontdekking van Paaseiland is een terugkerend thema in het archiefgebouw.

Na een korte rondleiding door de oudbouw, het historische Van de Perrehuis, bekeken O’Hanlon en Reeuwijk met belangstelling archiefstukken van de Middelburgse Commercie Compagnie. Deze onderneming specialiseerde zich in de 18e eeuw in de slavenhandel. De UNESCO plaatste het archief in mei 2011 op de werelderfgoedlijst voor documentaire werken, het ‘Memory of the World Register’.

Directeur Hannie Kool toont archiefstukken van de Middelburgse Commercie Compagnie aan Redmond O'Hanlon

Na zijn bezoek aan het Zeeuws Archief vertrokken O’Hanlon en Reeuwijk naar de Nieuwe Kerk voor een interview. Aanleiding is het boek ‘Darwin, Wallace en de anderen. Evolutie volgens Redmond O’Hanlon’, dat werd geschreven door Reeuwijk. Hij maakte samen met O’Hanlon een reis door de geschiedenis van de evolutie aan de hand van boeken, manuscripten en parafernalia zoals die in deze natuurwetenschappelijke schatkamer worden bewaard. Het verslag hiervan wordt gelardeerd met de aanstekelijke anekdotiek van O’Hanlon, praktijkvoorbeelden van de evolutie uit de dierentuin Artis en middels gesprekken met evolutiebiologen, genetici en wetenschapshistorici waaronder Midas Dekkers en Tijs Goldschmidt.

De Britse schrijver, bioloog, wereldreiziger is ook televisiemaker. Zo is hij bekend van de televisieserie ‘Beagle – In het kielzog van Darwin’, waarin hij per schip de reis van zijn grote inspiratiebron Charles Darwin volgde. De nieuwste televisieserie is de VPRO-serie O’Hanlons Helden.

Redmond O'Hanlon en Alexander Reeuwijk

Bookmark and Share