Programma 200 jaar burgerlijke stand

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat overal in Nederland de burgerlijke stand werd ingevoerd. Speciaal voor u hebben we een gevarieerd programma samengesteld, met de burgerlijke stand in Zeeland in de hoofdrol. U bent van harte welkom!

uit KZGW Zel.Ill. dl. III inv.nr. 1047-03

T/m december 2011 en onder de titel Akten van Lief & Leed presenteert het Zeeuws Archief de volgende activiteiten:


Akten van Lief & Leed

Dubbelexpositie in Middelburg en in Veere

Affiche tentoonstelling akten van lief&leed

Een dubbelexpositie over Zeeuwse levenslooprituelen rondom geboorte, huwelijk en overlijden in het Stadhuismuseum de Vierschaar te Veere en in het Zeeuws Archief te Middelburg. In Veere staat alles in het teken van 'verliefd, verloofd en getrouwd’. In Middelburg worden tien schijnbaar doorsnee Zeeuwen in bijzondere verhalen tot leven gewekt.

Expositie Stadhuismuseum, t/m 13 januari 2012, zaterdag t/m donderdag, 13.00-17.00 uur, € 1,50 p.p., tot 12 jaar gratis.
Expositie Zeeuws Archief, t/m vrijdag 13 januari 2012, maandag t/m vrijdag en de eerste zaterdag van de maand, 9.00-17.00 uur, toegang gratis.


uit KZGW Zel.Ill. dl.III inv.nr. 1047-05

Verliefd in Veere

Romantische wandeling door Veere

Veere is sinds jaar en dag een geliefde plaats om te trouwen. In het middeleeuwse stadhuis aan de Markt hebben de afgelopen 200 jaar heel wat paren elkaar hun ja-woord gegeven. Uw gids, archivaris Peter Blom, neemt u mee op een romantische wandeling door Veere. Hij vertelt over de beroemde huwelijken die in Veere zijn gesloten en staat stil bij de woonhuizen van echtparen waarover hij boeiende verhalen weet te vertellen.

Veere, zaterdag 10 september, 10.30-12.30 uur, vertrek bij het stadhuis aan de Markt in Veere. Deelname: € 22,- | Vrienden van het Zeeuws Archief € 19,-. Aanmelden via Volksuniversiteit in Zeeland.


het Van de Perrehuis

Uit het leven van het echtpaar Van de Perre

Open Monumentendag

Het Zeeuws Archief is deels gehuisvest in het achttiende-eeuwse Van de Perrehuis. Hier woonden jhr Johan Adriaen van de Perre en zijn vrouw Jacoba van de Brande, – maar alleen in de winter want de zomer brachten zij door op hun buiten, kasteel Westhove bij Oostkapelle. Van de Perre liet het huis ontwerpen door de Antwerpse architect Jan Pieter van Baurscheit.
Het stadspaleis is bijzonder goed bewaard gebleven. De stijlkamers bieden een keur aan geschilderde behangsels, wandtapijten en betimmeringen. Deze vertrekken zijn alleen tijdens Open Monumentendag te bezoeken.

Zeeuws Archief, zaterdag 10 september, alleen onder begeleiding van een gids, elk half uur van 10.00 uur t/m 16.00 uur. Duur rondleiding: circa een uur. Deelname is gratis.


Bidprentjes en genealogie

Korte cursus

Bij Rooms-Katholieke begrafenissen krijgt u vaak een bidprentje mee. Daarop staat een korte levensschets van de overledene en meestal een foto. Wat is de geschiedenis van bidprentjes en hun ontwikkeling door de eeuwen heen? Ferrie Moubis, voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Zeeland, vertelt u zaterdag 1 oktober daar alles over. Hij gaat in op de oorspronkelijke functie van het bidprentje, de veranderingen in vormgeving, teksten en afbeeldingen in de loop der tijden en de functie van het bidprentje in onze tijd.

Zeeuws Archief, zaterdag 1 oktober, 10.30-12.30 uur. Deelname: € 22,- | Vrienden van het Zeeuws Archief € 19,-. Aanmelden via Volksuniversiteit in Zeeland.


Goed Zeeuws, goed rond

Zeeuwse Archievendag

Laat u van uw à propos brengen door adembenemende, waargebeurde Zeeuwse levensverhalen, achterhaald dankzij akten van de burgerlijke stand.
Tijdens de Zeeuwse Archievendag bieden verschillende Zeeuwse archiefinstellingen een kijkje achter de schermen. In het Zeeuws Archief kunt u onder begeleiding van een gids de ondergrondse depots bezoeken, lezingen volgen of een bezoekje brengen aan de Genealogische Contactdag Zeeland.

Zeeuws Archief, zaterdag 15 oktober, 10.00-17.00 uur.


Een artistiek leven in internationale archiefschatten

Lezing door Sjeng Scheijen, auteur van dé biografie over Diaghilev

Auteur Sjeng Scheijen, foto: Bob Bronshoff

Sergej Diaghilev (1872-1929) was Ruslands bekendste kunstcriticus, impresario en producent. Het familiearchief van de Diaghilevs in Sint-Petersburg werd voor het eerst volledig onderzocht door Sjeng Scheijen, auteur van de veelgeroemde biografie over Diaghilev. Deze biografie werpt nieuw licht op Diaghilev als de stuwende kracht achter de Ballets Russes en zijn cruciale rol in de popularisering van Russische opera in het Westen.
Scheijen verrichtte twee jaar lang archiefonderzoek in Sint-Petersburg, Perm, Moskou, Cambridge, New York, Washington, Parijs en Londen. Hij spoorde er bijzondere en nooit eerder gepubliceerde brieven en documenten op.
Scheijen is slavist en specialist op het gebied van de Russische kunst van de 19e en vroeg-20e eeuw. Hij promoveerde op de biografie over Diaghilev. Tegenwoordig is hij als onderzoeker verbonden aan de vakgroep Slavische talen & culturen aan de Universiteit Leiden.

Meer informatie en het interview met de auteur in De Wereld Draait Door.

Hofpleinkerk tegenover het Zeeuws Archief, zaterdag 15 oktober, 16.00-17.00 uur. Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief, en is mede mogelijk gemaakt door boekhandel De Drvkkery te Middelburg. Toegang € 5,-, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief. U wordt al donateur voor € 19,50 per jaar. Meldt u zich aan vóór of op 15 oktober dan ontvangt u twee entreebewijzen gratis.


Verborgen verleden van Zeeuwen

Cursus stamboomonderzoek voor beginners

Het televisieprogramma ‘Verborgen Verleden’ van de NTR heeft de belangstelling voor stamboomonderzoek doen toenemen. Maar hoe begint u zelf? Ferrie Moubis, voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Zeeland, vertelt u daar alles over. Zoeken in de registers van de burgerlijke stand en in de bevolkingsregisters levert al snel gegevens op. Hebt u de smaak te pakken dan gaat u door, bijvoorbeeld met bronnen verder terug in de tijd. Succes gegarandeerd!

Vijf middagen in het Zeeuws Archief. Start: maandag 31 oktober, 14.00-16.00 uur. Deelname: € 88,- | Vrienden van het Zeeuws Archief € 77,-. Het lesmateriaal bestaat uit het startpakket voor de beginnende onderzoeker van het Centraal Bureau voor Genealogie, aan te schaffen via de docent, € 17,50. Aanmelden via Volksuniversiteit in Zeeland.


uit KZGW Zel.Ill. dl.III inv.nr. 1047-04

Lang leve de burgerlijke stand!

Symposium voor iedereen

Archiefonderzoek naar voorouders begint met de akten van de burgerlijke stand; ze zijn de objectieve weergave van persoonlijke gebeurtenissen van lief & leed.
Genealogische gegevens kunnen leiden tot ontroerende familiegeschiedenissen, maar er zijn nog veel meer toepassingen. We laten u graag kennismaken met verschillende verrassende facetten van onderzoek naar voorouders en familie. U bent van harte welkom op dit symposium!

Hofpleinkerk tegenover het Zeeuws Archief, woensdag 2 november. De kerk gaat open om 12.30 uur, het programma begint om 13.00 uur. Toegang gratis, aanmelden gewenst, via info@zeeuwsarchief.nl of per telefoon 0118-678800.


Zeeuwse voorouders digitaal

Korte cursus

Stamboomonderzoek begint thuis. Via uw eigen computer met internetverbinding kan iedereen een begin maken met het zoeken naar voorouders. De hoeveelheid genealogische websites is overweldigend. Ook het Zeeuws Archief biedt online genealogische informatie aan. Leo Hollestelle, archivaris bij het Zeeuws Archief, is sinds het begin betrokken bij de personendatabase www.zeeuwengezocht.nl, de genealogische website van het Zeeuws Archief. Hij leidt u deskundig door de wondere wereld van genealogie op internet, natuurlijk met ruim aandacht voor ‘Zeeuwen Gezocht’.

Zeeuws Archief, zaterdag 5 november, 10.30-12.30 uur. Deelname: € 22,- | Vrienden van het Zeeuws Archief € 19,-. Aanmelden via Volksuniversiteit in Zeeland.


Boekbinden: familiealbum

Korte cursus

Tijdens twee dagdelen leert u uw eigen boek binden. Met de opgedane cursusstof bent u in staat uw eigen fotoboek, familiealbum, receptiealbum, kookschrift of notitieboek te binden!
U maakt in de cursus twee banden met verschillende bindwijzen. Het eerste album heeft een zogenaamd traditioneel albumnaaisel. Dit houdt in dat de losse bladen met een omslag door middel van een siertouw of lint door twee gaten in de rug met elkaar verbonden worden. Het tweede album krijgt een binding van een zogenaamd katern, met oplossingen voor foto’s en knipsels en met eventueel kleinere katernen die je niet vast hoeft te plakken.
Voor papier, linnen, karton, lijm en dergelijke wordt gezorgd. De lijst met benodigde gereedschappen en eventuele bijkomende materialen, wordt per e-mail toegezonden. Het werkmateriaal wordt tijdens de les met de docent afgerekend. De kosten hiervan bedragen circa € 10,-. In verband met de beschikbare ruimte in het restauratieatelier biedt de cursus plaats aan maximaal 8 deelnemers.

Zeeuws Archief, donderdag 10 en vrijdag 11 november, 9.00-12.00 uur. Deelname: € 49,- | Vrienden van het Zeeuws Archief € 45,-. Aanmelden via Volksuniversiteit in Zeeland.uit KZGW Zel.Ill. dl.III inv.nr. 1047-02

Uw voorouders in het Zeeuws Archief?

Uw archief in het Zeeuws Archief

Hebt u oude familiepapieren of foto’s en wilt u deze onderbrengen in het Zeeuws Archief? Aarzel niet en leg uw familiegeschiedenis voor aan de acquisitiemedewerkers, telefoon 0118-678800, of stuur een e-mail met uw vraag en uw contactgegevens naar info@zeeuwsarchief.nl. Een acquisitiemedewerker maakt dan een afspraak met u. Of kom naar de Zeeuwse Archievendag, zaterdag 15 oktober in het Zeeuws Archief. Wij vertellen u graag meer.


Zoek en vind uw Zeeuwse voorouders

Op internet en in de studiezaal

Hebt u uw voorouders gevonden op www.zeeuwengezocht.nl, de genealogische website van het Zeeuws Archief, en wilt u hen beter leren kennen? Breng dan een bezoek aan de studiezaal in het Zeeuws Archief. De studiezaalmedewerkers helpen u graag verder!

Studiezaal Zeeuws Archief, dinsdag t/m vrijdag, 10.00-17.00 uur, en elke eerste zaterdag v/d maand, 9.00-17.00 uur.

uit KZGW Zel.Ill. dl.III inv.nr. 1047-05


programmafolder 200 jaar BS Zeeland

De activiteiten zijn ook te lezen in de programmafolder Akten van Lief & Leed – 200 jaar Burgerlijke Stand.

Bookmark and Share