Nieuwe cursussen 2018-2019

Het nieuwe cursusaanbod van het Zeeuws Archief in samenwerking met de Zeeuwse Volksuniversiteit staat online! U kunt kiezen uit maar liefst acht activiteiten: van cursussen tot een rondleiding. Doet u weer mee?

Overzicht cursussen 2018-2019. Website Zeeuws Archief

Het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit hebben weer een aantrekkelijk cursusprogramma voor u samengesteld.
Bekijk het aanbod van het Zeeuws Archief.
Bekijk het aanbod van de Zeeuwse Volksuniversiteit.

Handel

In het cursusaanbod voor het najaar van 2018 wordt aandacht besteed aan het thema Handel, dat gedurende 2018 een rol speelt binnen de gemeente Middelburg.

Een hele bijzondere activiteit is een cursus in het kader van de tentoonstelling 'De negen levens van Cornelis Goliath (1617-1660) – Een wereldberoemd kaartmaker in Zeeland en Zuid-Amerika’. Deze tentoonstelling is vanaf zaterdag 6 oktober 2018 te zien in het Zeeuws Archief.

De tentoonstelling is gebaseerd op nieuw onderzoek naar Goliath, zijn leven en zijn werken, door archiefmedewerker Ilja Mostert. Tijdens de cursus neemt hij u mee door het leven van Cornelis Goliath, globetrotter tegen wil en dank, die zo snakte naar een rustig leven op Walcheren. Helaas besliste het lot anders… Ilja Mostert laat u in de cursus Onderzoek naar Goliath en de kaarten van Middelburg en Domburg zien hoe hij zijn onderzoek heeft opgezet en opgevoerd en welke archieven hij heeft geraadpleegd. Uiteraard krijgt u nuttige tips voor uw eigen onderzoek!

Wilt u weten in welke archieven u informatie over handel – in de breedste zin van het woord – kunt vinden, dan is de cursus Wegwijs in archieven – Handel iets voor u. Archivaris Toon Franken is specialist op het gebied van handel. Hij maakt met u een handelsreis door de archieven. Uit elke periode zijn documenten en afbeeldingen te vinden die met elkaar een mooi overzicht geven van de handel van 1500 – 1800. Ook genealogische gegevens komen aan bod.

Foto: Zeeuws Archief, KZGW - Zelandia Illustrata II nr 296-552

Wonen in een monumentenpand

Bewoners en eigenaren van monumentenpanden, opgelet! In 2019 organiseren we weer een cursus Wonen in een monumentenpand in Middelburg.

Woont u in een monumentenpand? Bent u geïnteresseerd in de (bouw)geschiedenis van monumenten in het algemeen? Wilt u weten wie er vroeger in uw huis heeft gewoond? Doe dan mee met de cursus ‘Wonen in een monumentenpand in Middelburg’! U krijgt tijdens deze gevarieerde cursus veel aanknopingspunten, tips en handvatten op allerlei terreinen die met monumentenpanden te maken hebben, van wet- en regelgeving tot monumentenzorg, van onderzoek tot restauratie. Een nieuwe toevoeging is een les over archeologische bouwsporen en vondsten in en om het pand. Tijdens de cursus bezoekt u onder deskundige leiding een monumentenpand. De bijeenkomsten worden afgesloten met een monumentenwandeling door de binnenstad van Middelburg. De cursus is een must voor de monumentenbewoner en/of -bezitter, mis 'm niet!

De cursus wordt verzorgd door verschillende deskundigen en georganiseerd door het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Volksuniversiteit en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, met medewerking van de gemeente Middelburg en de Walcherse Archeologische Dienst.

Dam 36 Middelburg. Foto: Karel Meertens, 1999

Vertrouwd en geliefd

Uiteraard kunnen ook de vertrouwde cursussen zoals Paleografie voor beginners en Paleografie voor gevorderden niet ontbreken. Als u oud schrift kunt lezen gaat een nieuwe wereld voor u open! U krijgt toegang tot vele eeuwen geschreven geschiedenis die u zonder al te veel moeite zelf kunt lezen.

Op veler verzoek hebben we in 2019 een cursus Paleografie voor ver gevorderden in het aanbod opgenomen. Kunt u al goed lezen en wilt u uw vaardigheid vergroten? Dan is deze cursus precies iets voor u!

De drie paleografiecursussen worden verzorgd door onze oud-schrift specialist Ivo van Loo. Voor het eerst dit jaar met gebruikmaking van de online paleografietool Wat staat daer?, waarbij het Zeeuws Archief in het najaar aansluit.

Als u uw stamboom wilt uitzoeken is het handig om te weten hoe u online alvast een goed begin kunt maken. In de cursus Slim online zoeken naar voorouders geeft archivaris Leo Hollestelle tips voor het handig online zoeken én vinden van familiegegevens.

Natuurlijk ontbreekt dit cursusseizoen het traditionele en geliefde Kijkje achter de schermen van het Zeeuws Archief ook niet. Anneke van Waarden-Koets neemt u mee naar de archiefdepots en vertelt over bewaren en beheren van archieven, nu en in de toekomst, en toont enkele bijzondere stukken uit de collectie. Deze rondleiding is speciaal voor donateurs van de Zeeuwse Volksuniversiteit en Vrienden van het Zeeuws Archief.

Aanmelden

Doe mee met de cursussen van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit! U kunt zich voor de cursussen en de rondleiding aanmelden via de website van de Zeeuwse Volksuniversiteit. Kijk bij Programma onder het kopje: Archief. Klik op de gewenste cursussen en vul het digitale aanmeldformulier in.

Graag tot ziens in het nieuwe cursusseizoen!

Bookmark and Share