15 oktober Zeeuwse Archievendag

Kom zaterdag 15 oktober naar de Zeeuws Archievendag in het Zeeuws Archief. Het programma biedt voor een ieder wat wils. Van een exclusief kijkje in de ondergrondse depots, een Zeeuwse conference over 'Akten van Lief & Leed’, tot het proeven van Zeeuwse streekproducten.
Er is speciale aandacht voor stamboomonderzoek. Dé kans om uw Zeeuwse voorouders (nog) beter te leren kennen. U bent van harte welkom!

Zeeuwse Archievendag in het Zeeuws Archief

PROGRAMMA Goed Zeeuws, goed rond

Zeeuwse Archievendag in het Zeeuws Archief, 15 oktober 2011, 10.00-17.00 uur
Gratis m.u.v. de lezing door Sjeng Scheijen

ZEEUWSE CONFERENCE Akten van Lief & Leed

13.00-13.45 en 15.00-15.45 uur, Theatertent

De Zeeuwse conference Akten van Lief & Leed van Engel Reinhoudt en Ambras, liedjesschrijvers en conferenciers uit resp. ‘s-Heerenhoek en Hulst, gaat over ‘gewone’ mensen uit de Zeeuwse historie. Voor het voetlicht komen het droeve verhaal van de op zee gebleven Arnemuider vissers in 1924 en de gruwelijke moord in het Zeeuws-Vlaamse Hontenisse in 1903. Toch was het vroeger niet alleen kommer en kwel: ook akten van liefde, over vrijen en trouwen, worden bezongen. (Archiefstukken over de hoofdrolspelers in deze voetnoten uit de geschiedenis zijn te zien in de expositie in de kelder.) In deze ‘emotionele’ conference, die speciaal voor deze dag werd geschreven, wisselen een lach en een traan elkaar af. Alle vreugde en ellende zullen u niet onberoerd laten.

RONDLEIDING DEPOTS & ARCHIEVEN Ik en wij

11.30, 12.30, 13,30, 14.30 en 15.30 uur
Vertrek bij de balie, duur: 45 minuten

Gewoonlijk gesloten voor het publiek, maar vandaag niet: de depots! Tot maar liefst 14 meter onder de grond wordt hier het papieren Zeeuwse cultureel erfgoed bewaard.
De rondleiding voert langs bijzondere archiefstukken die betrekking hebben op Ik en wij, het thema van de Maand van de Geschiedenis. Aan de hand van uiteenlopende documenten krijgt u een aantal ‘tegenstellingen’ voorgeschoteld uit de Zeeuwse geschiedenis, van een zeventiende-eeuwse regentenruzie tot de actuele discussie over kernenergie.
Wilt u verzekerd zijn van deelname? Haal dan bij binnenkomst direct een gratis kaartje bij de balie.

GENEALOGISCHE CONTACTDAG Zeeland

10.00-17.00 uur, Genealogisch Centrum en Studiezaal

Wilt u uw voorouders beter leren kennen? Kom dan naar de Genealogische Contactdag Zeeland. U kunt de grote hoeveelheid bestanden van het Genealogisch Centrum raadplegen, of uw zoekvraag voorleggen aan de deskundigen van de Genealogische Vereniging afdeling Zeeland, het Genealogisch Centrum en het Zeeuws Archief. Verder zijn er genealogische organisaties en werkgroepen aanwezig en kunt u contacten leggen met andere genealogen.
Let op: de in de studiezaal aanwezige bestanden kunnen worden geraadpleegd, aanvraag van stukken uit de depots is deze dag niet mogelijk.

KORTE LEZINGEN & WORKSHOP

Internet bij stamboomonderzoek

11.00-11.45 en 15.00-15.45 uur, Auditorium
Korte lezing door Bob Coret, ICT-specialist en deskundige op het gebied van genealogie.

Vlaanderen vs Zeeland

14.00-14.45 uur, Auditorium
Korte lezing door de heer P.W. Stuij, deskundige op het gebied van de roemruchte geschiedenis van de Belgisch-Nederlandse rijksgrens in Zeeland.

Zeeuwen Gezocht Vernieuwd

12.00-12.45 uur, Auditorium
Meer dan 7,2 miljoen persoonsgegevens kunt u raadplegen op de vernieuwde genealogische website Zeeuwen Gezocht. Archivaris Leo Hollestelle geeft in deze workshop handige tips voor nog betere zoekresultaten.

LEZING DOOR SJENG SCHEIJEN

Een artistiek leven in internationale archiefschatten

16.00-17.00 uur, Hofpleinkerk

Juwelen van verhalen liggen in archieven klaar om ontdekt te worden, dat ontdekte Sjeng Scheijen tijdens zijn onderzoek naar Sergej Diaghilev (1872-1929), Ruslands bekendste kunstcriticus, impresario en producent van de beroemde Ballets Russes. Scheijen oogstte alom lof voor zijn biografie over Diaghilev, die zelfs werd opgenomen in de prestigieuze eindejaarslijst van The New Yorker. In Nederland vertelde Scheijen zijn verhaal in De Wereld Draait Door.
Voor het Zeeuws Archief geeft hij een lezing waarin hij ingaat op de bronnen: de archieven in internationale archiefinstellingen. Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief en boekwinkel de Drvkkery. Toegang 5 euro p.p., gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief.
Meer informatie en het interview met de auteur in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

EXPOSITIE Akten van Lief & Leed

10.00-17.00 uur, Expositiekelder

Akten van Lief & Leed – 200 jaar Burgerlijke Stand is een expositie over Zeeuwse levenslooprituelen rondom geboorte, huwelijk en overlijden. Tien schijnbaar doorsnee Zeeuwen worden in bijzondere verhalen tot leven gewekt.

STREEKPRODUCTEN Goed Zeeuws

11.00-17.00 uur, Archiefcafé

De Zeeuwse knop als bakvorm is bedacht door Tinka Leene. Zij vertelt over haar verzameling verhalen en recepten – met de bakvorm als rode draad – over mensen met Zeeuwse roots, die vertellen wat ze er van ‘gebakken’ hebben in het buitenland.

Bierbrouwerij Emelisse uit Kamperland verzorgt een bierproeverij met ambachtelijk gebrouwen bier van Zeeuwse landbouwproducten.

Zeeuwse Archievendag in het Zeeuws Archief, 15 oktober 2011

Het programma kan hier als pdf gedownload worden.

Bookmark and Share