'Gelukkig hebben we de foto’s nog!' in Veere

De expositie ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog!’ in het Stadhuismuseum De Vierschaar te Veere toont de vroegste foto’s van de huidige gemeente Veere en haar inwoners. Te zien zijn portretten, dorpsgezichten, buitenplaatsen en natuurlijk de stranden, maar ook foto’s van de aanleg van het Kanaal door Walcheren evenals de vroegst bekende kleurenfoto. De expositie is samengesteld door het Zeeuws Archief.

Gelukkig hebben we de foto’s nog! is t/m woensdag 31 oktober 2012 te bezoeken in Stadhuismuseum De Vierschaar te Veere, dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdags gesloten. Entree € 2,- p.p., tot 12 jaar gratis.

Affiche expositie Gelukkig hebben we de foto’s nog! t/m oktober 2012 in Stadhuismuseum De Vierschaart te Veere.
Affiche expositie Gelukkig hebben we de foto’s nog! t/m oktober 2012 in Stadhuismuseum De Vierschaart te Veere.

Op het affiche van Gelukkig hebben we de foto’s nog! prijkt het vroegste kleurenbeeld uit de tentoonstelling. De foto van de badmannen en Walcherse vrouwen op het strand bij Domburg werd in de zomer van 1931 geschoten door fotograaf Wilhelm Tobien en gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift The National Geographic Magazine, september 1933.

Komst fotografie op Walcheren

Niet lang na de uitvinding van de fotografie (1839) bereikt het medium het eiland Walcheren. Vanaf 1842 zijn hier portretfotografen werkzaam. De eerste foto’s zijn zogenaamde daguerreotypieën en ambrotypieën, foto’s op verzilverde koper- en glasplaatjes.

Razend populair

In de jaren erna volgen de technische ontwikkelingen elkaar snel op. Het kwaliteit van de camera en de lenzen verbeteren, het nemen van een foto kost steeds minder tijd en de eenmalige, unieke opnamen op koper en glas maken plaats voor glasnegatieven en afdrukken op papier. Halverwege de negentiende eeuw komen stereofoto’s in de mode en vanaf 1860 worden foto’s op een kartonnetje ter grootte van een visitekaartje, de zogenaamde ‘cartes-de-visite’, razend populair. De prijzen dalen snel en steeds meer mensen kunnen een ‘photographie’ betalen.

Vrouwenpolder, Keulen en Amsterdam

De tentoonstelling Gelukkig hebben we de foto’s nog! brengt foto’s van op Walcheren gevestigde fotografen zoals de in Vrouwenpolder geboren Hendrik Hermanus Roelse (1832-1872) en de uit Keulen afkomstige Carl Wilhelm Bauer (1844-1911). Ook een Amsterdamse fotograaf maakte al vroeg foto’s in Veere: Pieter Oosterhuis (1816-1885) legde in opdracht van Rijkswaterstaat tussen 1870 en 1873 de werken aan de sluizen bij Veere vast.

Lang vervlogen tijden

Voor deze door het Zeeuws Archief samengestelde expositie zijn foto’s geselecteerd uit de collecties van het Zeeuws Archief, particulieren en de Zeeuwse Bibliotheek, sommige daarvan zijn voor het eerst publiekelijk te zien. De zwart-wit foto’s geven een verstild beeld uit lang vervlogen tijden.