Nieuw educatieproject Allemaal Op Papier

De nieuwe landelijke educatieve website Allemaal Op Papier is online. Op de website Allemaal Op Papier kunnen scholieren alles te weten komen over de burgerlijke stand. Aan de hand van 8 thema’s en vragen en opdrachten kunnen ze ontdekken, leren en bronnenonderzoek doen. Op de site staan zo’n 40 akten van de burgerlijke stand uit de registers van geboorten, huwelijken, echtscheidingen en overlijden uit heel Nederland. Het Zeeuws Archief leverde de akten voor de provincie Zeeland.

beschrijving


Je hele leven staat beschreven in officiële documenten. Als je geboren wordt, als je trouwt en als je overlijdt, wordt dat bijgehouden in de registers van de burgerlijke stand. In Nederland is dat voor iedereen verplicht. Twee eeuwen geleden, toen de burgerlijke stand werd ingevoerd, waren er geen computers om alle gegevens over geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden op te slaan. Dat gebeurde allemaal op papier. Op de landelijke educatieve website Allemaal Op Papier wordt de burgerlijke stand behandeld aan de hand van de thema’s namen, burgerlijke stand, Fanse Tijd, beroepen, leeftijden, migranten, akten en stamboom.

beschrijving
De website Allemaal Op Papier laat op een overzichtelijke manier, per provincie, archiefmateriaal zien uit heel Nederland. Aan de hand van vragen en opdrachten en het bestuderen van de akten kunnen scholieren hun onderzoeksvaardigheden oefenen door het zoeken in genealogische databases en het bestuderen van bronnen.

Het landelijke ArchiefEducatieproject Allemaal Op Papier is bestemd voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. De leerkrachten en docenten bepalen zelf de leerroute. Per thema zijn specifieke opdrachten voor de leerlingen beschikbaar.

Het onderwijsproject Allemaal Op Papier is gecoördineerd en uitgevoerd door het Zeeuws Archief, het Regionaal Archief Tilburg, het Noord-Hollands Archief en de Groene Hart Archieven. Diverse Nederlandse archieven hebben een bijdrage geleverd. Het project is een initiatief van de landelijke groep ArchiefEducatie 2.0, onderdeel van de community Archief 2.0. Educatief Bureau onWijs ontwierp de website.

Lees ook het artikel Allemaal Op Papier op het weblog van het Zeeuws Archief.

Bookmark and Share