3 november 2018 Open dag Zeeuws Archief

Zaterdag 3 november 2018 opent het Zeeuws Archief deuren die normaal voor het publiek gesloten blijven: zo kun je afdalen in de ondergrondse depots om daar een selectie van verrassende archiefstukken te bekijken over dorst en drinkgewoonten in Zeeland, het thema van deze open dag. Op het rijk gevulde programma staan: een rondleiding, lezingen, een stadswandeling. Nieuw dit jaar is een grote genealogische markt. Samen met HCC!genealogie presenteren zich tientallen organisaties op het gebied van stamboomonderzoek. Ook kun je zelf aan de slag, bijvoorbeeld met de geschiedenis van je eigen familie. Deskundige hulp is aanwezig!

DORST.

Wat dronken de Zeeuwen?

 • zaterdag 3 november 2018
 • 9.00-17.00 uur
 • Zeeuws Archief, Middelburg
 • Gratis programma, m.u.v. de lezing door Carolijn Visser

Programma highlights

beschrijving

 • Rondleiding met gids door de ondergrondse depots
 • Lezing Dossier 725 door Carolijn Visser
 • Lezing Dorst en drinkgewoonten in Zeeland door Willem van den Broeke
 • Lezing Herberg het Prinsenwapen door Ilja Mostert
 • Stadswandeling Rondje van de stad door Edwin Mijnsbergen en Toon Franken
 • Drinkgerei uit Zeeuwse bodem – Walcherse Archeologische Dienst
 • Schatgraven in de tijd – Vraag 't de experts!
 • Beurs Allemaal Familie – HCC!genealogiedag & Genealogische Contactdag Zeeland
 • Genealogisch Centrum Zeeland – Dranken en ambachten
 • Etty Hillesum Onderzoekscentrum
 • Boekenverkoop
 • Archiefbier – Jubileum! 25 jaar Stichting Vrienden
 • Expositie De 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660)


Volledige programma met toelichting en tijden

DORST. Wat dronken de Zeeuwen? – Rondleiding depots

Rondleiding depot, open dag 2014
Wat dronken de Zeeuwen? Als eerste levensbehoefte, bij feestelijke gebeurtenissen, als medicijn? Archiefmedewerkers presenteren bijzondere archiefstukken en vertellen de bijbehorende verhalen. Over warme en koude dranken. Als bron van inkomsten en van misbruik. Proef de geschiedenis en duik in de verleden tijd van dorst.

Rondleiding met gids door de ondergrondse depots.
Duur: 45 min. Vertrek receptiebalie om 10.30, 11.00, 11.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 en 15.00 uur

Let op: Het aantal deelnemers is beperkt, haal 3 november een deelnemersbewijs bij de receptie.
Dossier 725 – Lezing door Carolijn Visser

Carolijn Visser. Foto: Annaleen Louwes

Dossier 725 is weg. Het dossier uit het archief van de voormalige Nederlandse ambassade in Peking gaat over Selma Vos, een Nederlandse die na de oorlog haar echtgenoot nareist naar China. Carolijn Visser vertelt het unieke verhaal van Selma Vos en onthult hoe ze haar in archieven op het spoor kwam.
Ook vertelt de schrijfster over haar nieuwe boek, dat dit najaar verschijnt en waarin ze een portret van Zeeland geeft.

Carolijn Visser (1956) schrijft reisverhalen en biografieën over mensen die leven in moeilijke omstandigheden. Bijvoorbeeld over Nederlandse immigranten in Argentinië in Argentijnse avonden (2012, VPRO Bob den Uylprijs in 2014).
Voor Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao (2016) ontving ze in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs.

Omslag boek Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao

Lees het interview van het Zeeuws Archief met Carolijn Visser

Vriendenlezing, ontmoeten en signeren. Toegang 5 euro, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief. Hofpleinkerk en archiefcafé, 16.00-17.00 uur. Let op: kaarten zijn alleen verkrijgbaar bij de balie van het Zeeuws Archief, vanaf 1 oktober.

Deze lezing is gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief en hun introducés. Wanneer u Vriend van het Zeeuws Archief wordt (min. €19,50 p.j.) ontvangt u twee toegangsbewijzen ter waarde van €10,-. Aanmelden is eenvoudig.

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief en boekwinkel de Drvkkery.


Dorst en drinkgewoonten in Zeeland –

Lezing door Willem van den Broeke


Aan het einde van de 16e eeuw maakte bier deel uit van de eerste levensbehoeften, omdat zuiver drinkwater schaars was. In Middelburg schoot de bierproductie zodanig te kort dat er zelfs bier uit Delft moest worden aangevoerd. Aan het einde van de 17e eeuw dronken de Zeeuwen hun eerste kopje koffie, thuis of in een koffiehuis. Daar werd in de 18e eeuw ook sterke drank geschonken, maar geen wijn. Daarvoor ging je naar een wijntapperij of een herberg. Vaak kwam die wijn uit de nieuwe wijngebieden in de Bordeaux. De eerste drinkwaterleiding op Walcheren dateert uit de 19e eeuw, evenals de eerste limonadefabriekjes. Limonade en bier hebben overigens veel met elkaar gemeen. Meer weten? Kom naar de lezingen van Willem van den Broeke, oud-docent geschiedenis van onder andere University College Roosevelt.

Auditorium, van 10.45-11.45 en van 13.15-14.15 uur

Wijnproeven getekend door Hendrik Brouwer, Zeeuws Archief, Archief Familie Brouwer, inv.nr 1


Herberg het Prinsenwapen – Lezing door Ilja Mostert


Bijna 300 jaar lang was herberg het Prinsenwapen niet alleen een dranklokaal, maar ook de zetel van het dorpsbestuur in Oostkapelle. Archiefmedewerker Ilja Mostert opent de deur van het Prinsenwapen en laat je kennismaken met het rijke verleden. Zo leer je een beroemdheid kennen die op Walcheren een rustig gezinsleven dacht op te bouwen, maar bedrogen uitkwam.

Auditorium, van 14.30-15.30 uur


Rondje van de stad –

Stadswandeling met Edwin Mijnsbergen en Toon Franken

Archivaris Toon Franken en Edwin Mijnsbergen (Wij zijn De Stad, Middelburg Dronk) geven samen een Rondje van de stad. Wandel met deze experts door de Middelburgse binnenstad en ontdek per historische locatie welke bijzondere verhalen uit authentieke archiefstukken verborgen gaan achter de hedendaagse gevels. Van wijn en bier tot limonade, van pakhuis en kaaien tot koffiehuis.

Stadswandeling, duur: 60 minuten. Vertrek vanaf de stamtafel in het archiefcafé om 11.15, 12.45 en 14.15 uur. Let op: reserveer een deelnemersbewijs vanaf 26 oktober via receptionisten@zeeuwsarchief.nl. Op=op.


Drinkgerei uit Zeeuwse bodem –

Walcherse Archeologische Dienst


Dat de Zeeuw ook in het verleden graag het glas, de kruik of de roemer hief bewijzen de talrijke vondsten van drinkgerei bij archeologisch onderzoek. Speciaal voor deze dag gingen de Walcherse archeologen Bernard Meijlink en Bram Silkens op slemptocht langs de rekken van het Zeeuws Archeologisch Depot om met bezoekers te kunnen toosten op een aantal bijzondere objecten uit het Zeeuwse verleden.

Punt studiezaal en vitrine archiefcafé, WAD i.s.m. Zeeuws Archeologisch Depot, 11.00-15.30 uur


Beurs Allemaal Familie

HCC!genealogiedag & Genealogische Contactdag Zeeland

Stamboomonderzoek is het blootleggen van verwantschap in verre tijden. Op zoek naar je voorouders maak je een reis naar andere tijden in soms verre oorden; veel Zeeuwen emigreerden of werkten overzee.
Over alles wat met stamboom- of genealogisch onderzoek te maken heeft, ook of juist op het gebied van computers en internet, daarover gaat de HCC!genealogiedag & Genealogische Contactdag Zeeland. Een twintigtal standhouders presenteert zich en helpt beginnende onderzoekers op weg en gevorderden verder.

 • De HCC is een vereniging voor computergebruikers. De leden van de door amateurgenealogen opgerichte interessegroep HCC!genealogie hebben een schat aan kennis en ervaring op het gebied van programma’s en websites voor genealogen.
 • De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) richt zich op familiegeschiedenis; van stamboomonderzoek tot heraldiek en genetische genealogie. De afdeling Zeeland van de NGV stimuleert onderzoek en uitwisseling van kennis in Zeeland.
 • Het Genealogisch Centrum Zeeland (GCZ) stimuleert uitbreiding van de genealogische kennis door Zeeuwse kerkelijke, rechterlijke en notariële archieven systematisch te bewerken. Zo wordt (deels) een reconstructie gemaakt van de genealogische gegevens die in de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan.

In en rondom de studiezaal, 10.00-16.00 uur.

Standhouders

 • HCC!genealogie, HCC!zeeland, HCC!genealogie met zoeken op Internet – NGV afdeling Zeeland, NGV GensDataPro – Genealogisch Centrum Zeeland
 • Alsfaer – Brothers Keeper – CBG – DNAgezocht – FamilySearch – Geneanet – Indische Genealogische Vereniging – MyHeritage – Nederlandse Kring van Joodse Genealogie – PRO-GEN – Plaatsengids – Reunion – Vlaamse Vereniging voor Familiekunde


Dranken en ambachten – Genealogisch Centrum Zeeland


In de bestanden van het Genealogisch Centrum Zeeland komen we veel beroepen tegen die te maken met het drinken in Zeeland, zoals wijnhandelaren, botteliers, bierstekers, kasteleins, koffiehuishoudsters, bierbrouwers, bierschippers, wijnstekers en herbergiers. En wat dacht u van cafetiers, wijnroeiers en bierzegelaars. En al deze beroepen zijn gekoppeld aan personen, mogelijk voorouders van u. Nieuwsgierig? Zoek ons op en zoek het uit. Wij helpen.

Studiezaal, 9.00-16.00 uur


Schatgraven in de tijd – Vraag ’t de experts Studiezaal Zeeuws Archief tijdens de open dag in 2014

Familiegeschiedenis, huizenonderzoek, onderzoek naar bedrijven of bedrijfstakken, het bestuur van Zeeland, verenigingen of instellingen, of andere onderwerpen: heb je een vraag, weet je niet hoe je je onderzoek kunt beginnen of hoe je verder moet? Aarzel niet en vraag ’t de experts!

Studiezaal, ook voor aanvraag archiefstukken uit de depots, 9.00-16.00 uur.
Etty Hillesum Onderzoekscentrum


Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) is gehuisvest in het Zeeuws Archief. Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 in Middelburg geboren en stierf omstreeks 30 november 1943 in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Haar oorlogsdagboeken en brieven geven een rijpingsproces weer, waaruit velen nu inspiratie putten. In 2017 werd zij verkozen tot de grootste Middelburger aller tijden. Het EHOC coördineert en stimuleert het wereldwijde onderzoek naar haar nagelaten geschriften en onderneemt activiteiten om aan de ideeën van Etty Hillesum bekendheid te geven.

EHOC, 13.00-16.00 uur


Archiefbier – Jubileum! 25 jaar Stichting Vrienden


De Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd! Alle Vrienden die 3 november 2018 het Zeeuws Archief bezoeken, ontvangen bij de Vriendentafel een fles Zeeuws Archiefbier. Dit geldt alleen op 3 november in het Zeeuws Archief.
Je wordt al Vriend voor €19,50 euro per jaar. Je ontvangt: korting op cursussen van het Zeeuws Archief, twee gratis entreebewijzen voor de jaarlijkse Vriendenlezing (waarde €10,-) en uitnodigingen voor lezingen en presentaties. Meld je aan via vrienden@zeeuwsarchief.nl of bel 0118-678800. Vrienden geven het Zeeuwse verleden toekomst.

Archiefcafé, 10.00-16.00 uur

De Stichting is opgericht in 1993, toen nog onder de naam Stichting Vrienden van het Rijksarchief in Zeeland. In 2000 is het Rijksarchief opgegaan in het Zeeuws Archief en is de naam gewijzigd in Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief.


De 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660) – Expositie

Na een opleiding tot ingenieur en kaartenmaker in het leger, een expeditie onder Johan Maurits van Nassau-Siegen naar Brazilië, een kaping op weg naar Portugal in de Atlantische Oceaan en gevangenschap in Algerije, kiest Cornelis Goliath voor een leven in een rustiger vaarwater. Hij vestigt zich in 1648 met zijn gezin op het eiland Walcheren in Zeeland. Dan slaat het noodlot toe.

Tentoonstellingskelders, 9.00-16.00 uur


Boekenverkoop


Verkoop van dubbel- en of afgeschreven exemplaren van boeken en ansichtkaarten.

Archiefcafé, 10.00-16.00 uur.

Proef de geschiedenis!

Zaterdag 3 november 2018 Open dag Zeeuws Archief


Bookmark and Share